Czym jest kreatyna? Jest związkiem (aminokwasem), który w organizmie człowieka występuje naturalnie. Powstaje z takich aminokwasów, jak glicyna i arginina, a jej poziom w organizmie zależy od takich czynników, jak np. ilość masy mięśniowej, ilość spożywanego mięsa czy poziomu hormonów anabolicznych. Podsumowanie Kreatyna bez wątpienia jest [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
To, co jemy wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i masę ciała, ale także na wygląd zewnętrzny. Przyjrzyjmy się żywności, która nie przynosi żadnej korzyści Twojej skórze (ani ciału), a wręcz przyspiesza proces jej starzenia poprzez wpływ na kolagen i elastynę — dwa białka odpowiedzialne za jędrną i młodzieńczą skórę. Podsumowanie Jeśli chcesz [...]
Kurkuma to dość charakterystyczna, żółta przyprawa, która nadaje daniom wyrazistego koloru i smaku. Okazuje się, że ma ona także potencjał w zwalczaniu stanów zapalnych, zwiększaniu odporności i ochrony naszego mózgu. Jest tylko jeden problem. Kurkuma jest bardzo trudna do przyswojenia przez organizm. Przyjrzyjmy się zatem sposobom, które pozwolą [...]
Owoce jagodowe nazywane są czasami "słodyczami natury". Piękna i zarazem właściwa nazwa. Ich naturalna słodycz jest zdrowym substytutem deseru! Owoce jagodowe występują w różnych odcieniach, od jasnoczerwonego do głębokiego i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru anseryny, albowiem po odkryciu omawianej w jednym z wcześniejszych artykułów karnozyny w wołowinie, naukowcy zaczęli poszukiwać tej substancji również w tkance mięśniowej innych gatunków zwierząt. Wprawdzie, jak [...]
[...] układ odpornościowy. Medytacja, joga i kontrolowane oddychanie to strategie uspokajające i pomagające w kontroli stresu. Stres może również powodować gwałtowny wzrost poziomu kortyzolu, co utrudnia zwalczanie infekcji. Poza tym nie jest to dobre dla zdrowia metabolicznego. Upewnij się, że wilgotność w Twoim domu nie jest za niska. Niska [...]
Kto nie chciałby uzyskać szybkich rezultatów treningowych? Wszyscy chcielibyśmy spojrzeć w lustro i zobaczyć płaski, umięśniony brzuch i zarysowane bicepsy już po pierwszym treningu, ale z rezultatami ćwiczeń trzeba czekać tygodnie, a nawet miesiące. Potrzeba czasu, aby zobaczyć wzrost mięśni i zwiększoną wytrzymałość, ale możesz od razu czerpać [...]
[...] z kryla są bardziej powszechne. Olej z kryla może też wchodzić w różne interakcje z lekami rozrzedzającymi krew i zwiększać ryzyko krwawienia. Może obniżać ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi, co nie jest czymś złym, często to zaleta, jednak trzeba pamiętać, że ten poziom nie może być także zbyt niski. Suplementy vs ryby Zwykle omega-3 [...]
[...] Jest doskonałym źródłem dobrego tłuszczu, a włączenie awokado do diety może przynieść wiele korzyści zdrowotnych i śmiało można je zaliczyć do produktów superfoods. Niższy poziom cholesterolu Regularne spożywanie awokado, może być całkiem smacznym sposobem na obniżenie poziomu cholesterolu. Awokado jest bogate w sterole roślinne związki, które [...]
Magnez jest zaangażowany w ponad 300 reakcji chemicznych zachodzących w naszym organizmie, a niektóre badania pokazują, że ponad połowa populacji nie dostarcza go w swojej diecie w odpowiednich ilościach. To, że jest to ważny minerał dobrze wiemy. Potrzebujemy go do rozluźnienia mięśni, krzepnięcia krwi, prawidłowej pracy serca, regulacji glukozy [...]
Osoby kontrolujące spożycie kalorii z roku na rok napotykają coraz większe ułatwienia. Taki bonus, otrzymują również fani meksykańskiej kuchni i to wcale w nie mniej atrakcyjnej kompozycji smakowej. Wykwintny, pikantny, pomidorowo-paprykowy sos oferowany jako dip lub Salsa Mexicana, doczekał się odsłony w wersji fit. Bez tłuszczu, minimum kalorii [...]
Jak pokazują badania, probiotyki mogą wpływać na poprawę jakości życia osób chorujących na cukrzycę typu II. Dzieje się tak dzięki obniżeniu poziomu cukru we krwi i zwiększeniu wrażliwości na insulinę. Podsumowanie Przyjmowanie probiotyków wpływa na poprawę stanu flory jelitowej, a tym samym usprawnia kontrolę poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu [...]
Alkohol jest w stanie zniszczyć wszystkie narządy, a przy tym jest silnym kancerogenem (powoduje raka). Niektórzy ludzie są bardziej, a inni mniej podatni na skutki picia etanolu. Z pewnością po alkohol nie powinni sięgać sportowcy, gdyż hamuje on efekty treningu (wpływ na miostatynę), negatywnie oddziałuje na składowanie tkanki tłuszczowej, a [...]
[...] apetytu, a także niewyjaśnioną utratę wagi. Inne objawy choroby Addisona to: zmęczenie mdłości niskie ciśnienie krwi zawroty głowy skurcze mięśni przebarwienia skóry niski poziom cukru i sodu we krwi wysoki poziom potasu we krwi niedokrwistość wysoka liczba białych krwinek Choroba zapalna jelit Choroba zapalna jelit (IBD) odnosi się do dwóch [...]
[...] lub zaparcie. Jęczmień, cholesterol i cukier we krwi Przewagą jęczmienia nad pszenicą jest to, że zawiera duże ilości beta-glukanu (składnik błonnika). Pomaga on obniżyć poziom cholesterolu i uregulować poziom cukru we krwi. Jęczmień zawiera około 5%–11% beta-glukanu w porównaniu z pszenicą, która ma go około 1%. Podsumowanie Oba zboża mają [...]
Goździki, znane również jako kwiaty korzenne, to pąki drzewa syzygium aromaticum, które pochodzi z wysp Moluki położonych we wschodniej części Indonezji. Mają słodki, lekko gorzki smak i są bardzo aromatyczne. Goździki są powszechnie używane jako przyprawa do gotowania oraz pieczenia i zwykle kojarzą nam się z okresem jesienno-zimowym. [...]
Ludzie od dawna uznają kiszonki za zdrową żywność. Mówi się też, że picie soku z kiszonek może poprawić wydajność ćwiczeń oraz kontrolować poziom cukru we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że są one bogate w sód, co niektórzy powinni uwzględnić, zanim zaczną pić większe ilości. Podsumowanie Picie soku z kiszonych ogórków jest zdrowe i przynosi wiele [...]
[...] owocu, ale z pewnością powinny go ograniczać ze względu na stosunkowo wysoką zawartość węglowodanów. Plus jednak jest taki, że zawartość białka i błonnika pomaga nieco ten poziom cukru we krwi zmniejszyć. Mimo wszystko osoby z cukrzycą powinny unikać wszelkich produktów z jackfruit, które są przetworzone, czyli np. lody, słodycze itp. Kolejnym [...]
Słyszałeś kiedyś o takim skrócie jak WHR? Jest to stosunek obwodu talii do bioder. Mówi on wiele o Twoim zdrowiu i ryzyku chorób, takich jak cukrzyca typu 2, niewydolność serca, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów. Okazuje się, że jest to istotniejszy wskaźnik, niż popularny wskaźnik masy ciała BMI. W przypadku BMI mamy do czynienia ze [...]